Het begin (Wooninitiatief)

                                                                  Ontstaansgeschiedenis

Zoals iedereen zouden ook jongvolwassenen met een beperking op den duur graag zelfstandig willen wonen. Ook hebben zij al een duidelijk beeld van wat ze precies willen: een eigen appartementje met woonkamer en keuken, slaapkamer, een eigen badkamer en evt. ook een logeerplek zodat vrienden ook eens kunnen blijven slapen. Bovendien een tuintje, balkon of dakterras om lekker buiten te kunnen zitten. Fantastisch toch?
Maar…. deze droom is voor menig starter al moeilijk te verwezenlijken, laat staan voor jongvolwassenen die door een licht verstandelijke beperking ondersteuning nodig hebben bij het zelfstandig wonen!
Na een inventarisatie van bestaande mogelijkheden bleek dat er geen kleinschalige mogelijkheden in Heiloo en omgeving waren die aansloten bij de wensen van deze doelgroep en hun ouders.
Daarom hebben in 2008  een aantal ouders het plan opgevat om in Heiloo een wooninitiatief op te gaan zetten voor 13 personen met een licht verstandelijke beperking.
Er is inmiddels een Stichting in het leven geroepen, Stichting Zelfstandig Wonen Heiloo. Het doel is om een volwaardige woonomgeving op te gaan zetten waarin elke bewoner zijn eigen appartement huurt.   Het plan is nog steeds om voor de deelnemers van de Stichting te komen tot de bouw van een 13 tal appartementen, aangevuld met een gemeenschappelijke ruimte in de woonwijk ""Varne Buiten"" te Heiloo. (Voor het Masterplan Varne Buiten: Zie Leesmap)

De wijk Varne Buiten is uniek en juist voor deze doelgroep ideaal omdat:

* het een woonservice wijk wordt (zorgcomponent)

* de Wijk een centrale ligging heeft ten opzichte van winkelaanbod, openbaar vervoer en andere voorzieningen

* er aandacht voor ''groen'' is, met mooie aansluiting op het buitengebied Noorderneg. Hierdoor is oa. gelegenheid om sociale contacten op te doen waardoor participatie en integratie wordt bevorderd.

Om de groepscohesie te bevorderen en te onderhouden is er een gemeenschappelijke ruimte en tuin.
Het is de bedoeling dat elke bewoner een bijdrage levert aan de gemeenschappelijke activiteiten.
Het spreekt voor zich dat wonen en zorg gescheiden zijn.

Bewonersprofiel
De bewoners met een leeftijd vanaf 20 jaar, hebben een licht verstandelijke beperking zonder gedragsproblematiek en zijn sociaal ingesteld. Verder is men redelijk zelfredzaam waardoor men grotendeels zelfstandig kan wonen. De bewoners hebben overdag een baan of andere bezigheden.
De bewoners kunnen volstaan met een aantal uren ondersteuning per dag. Deze begeleiding wordt via het WMO of PGB danwel ZZP van de bewoners ingekocht bij het SIG te Beverwijk. De begeleiders zijn dagelijks aanwezig.

De woonruimte:
Elke bewoner huurt zijn eigen appartement. 
Tevens is er een aparte gemeenschappelijke ruimte ten behoeve van de onderlinge sociale contacten, gezamenlijk eten enz. De appartementen zijn inmiddels gebouwd.

De ouders/begeleiders:
We verwachten van de ouders/begeleiders dat zij actief meehelpen en meedenken bij de verdere ontwikkeling van dit project en de woongroep.
De ouders onderschrijven de reeds met de bestaande ouders en bewoners opgestelde Visie op Wonen en Zorg.

Meer weten? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  
 
                                                                            

                                    Het Appartementencomplex van de Stichting Zelfstandig Wonen Heiloo