|
|
|
Geschreven door Joke Molenaar
Op de eerste dag van mei 2010 zijn we een uitstapje wezen maken naar een watermolen en een korenmolen.
De dag begon aanvankelijk niet zo mooi, maar in de loop van de ochtend begon het op te klaren en hadden we een frisse, maar droge middag voor de boeg. Na allemaal verzameld te zijn in Koedijk, rond de klok van half twee, gingen we op weg naar de eerste molen.
Watermolen F in de Zijpe. Het leek ver weg, maar met een klein kwartiertje rijden, (we deden een stukje toeristische route met de bloeiende bollenvelden) kwamen we aan bij de molen waar vader en zoon Klaas ons al stonden op te wachten. Na uitleg te hebben gekregen over de omgeving van de molen, het nut van het bemalen, gingen we een rondje buitenom en zagen hoe de vijzel ging draaien (de molenaar moest wel even helpen om hem op gang te krijgen), hoe de molen opgetuigd kon worden en dat er ook een bliksemafleider aanwezig was. Hierna mochten we naar binnen.
We konden, (goed dat we niet met zoveel mensen waren) er net allemaal naar binnen door het woonkamertje (met bedstee), waarachter de ruimte was waar de koningsspil zit die voor de aandrijving zorgt van de vijzel en dus ook in verbinding staat met de wieken, want die moeten uiteindelijk de wind weer vangen om de boel te laten draaien.
Hierna gingen we (we waren met 7 pers.) in twee groepjes de kleine stijlen trapjes op, om boven in de kap te kijken. Hier liet hij ook zien hoe de kap gedraaid kan worden. Ook hier kregen we weer de nodige uitleg en werd gevraagd wat men rook, de kachel dus. De schoorsteen eindigt namelijk in de kap en de vraag, wederom gesteld aan de jeugd was, waarom is dat? Eigenlijk heel logisch, maar toch voor de meeste moeilijk te begrijpen, de kap moet kunnen draaien, want de molen moet met zijn kop naar de wind kunnen om de wind te kunnen vangen, en dan kan daar geen schoorsteenpijp in staan.
In de molen was goed te merken dat de wind met vlagen opstak en weer afnam. Zo hadden we heel wat geleerd en weer buiten aangekomen, liet Klaas junior de werking van de vang, (hetgeen we boven uitgelegd hadden gekregen) beneden ook nog eens zien. Bij deze molen word de kap van binnenuit gedraaid, dit is dus een binnenkruier. De korenmolen waar we hierna naar toe gaan is een buitenkruier (zie de foto's).
Afgesproken was dat de jonge Klaas met ons mee zou naar de korenmolen en zo togen we op naar Koedijk, naar de Gouden Engel. Deze molen is een geheel nieuwe molen, op wat binnenwerk na, en dat is te merken. Alles ziet er nieuw uit, er is een (biologische) winkel bij waar je van alles kunt kopen, groente, fruit ,zuivelproducten, maar ook eigen gemalen meel, wafels, saucijzenbroodjes, sapjes, etc. Je kunt er dus je broodmix kopen, maar ook zo een vers brood halen. Als het lekker weer is kun je hier op het terras lekker een versnapering nuttigen en met wat minder weer binnen. Hier is ook nog een museum bij van historische vereniging Koedijk en er is vergader ruimte te huur. Helaas hadden we tekort tijd voor het museum. Wij gingen eerst wat gebruiken en kregen ondertussen een film te zien over hoe de molen was opgebouwd. Hierna kwam Klaas ons ophalen voor een rondleiding door deze nieuwe molen, we kregen hier uitleg over hoe het meel gemalen werd en hoe de buitenkruier werkt. Deze molen verschilt verder niet zoveel van de andere molen, alleen deze staat hoger omdat er bebouwing omheen staat, daardoor is er hier ruimte om een winkel beneden te vestigen.
Na deze rondleiding zijn we nog even wat gaan drinken en werd het de hoogste tijd om eenieder weer thuis af te leveren en konden we ook deze keer weer zeggen dat het een geslaagde dag was.
Joke
|